Glädjens Kapell

Maten

 
 

        Maten

...när vi inser att allt ätbart som växer i naturen är gåvor till oss som vi bara behöver gå ut och hämta, som kommer igen och igen utan vår minsta inblandning, så infinner sig en känsla av trygghet. Vi ser hur omhändertagna och hållna vi är och kan släppa lite på oron.

 
 

Mina tankar kring mat

Jag vill behandla min kropp på det bästa sätt jag kan, den är ju min bästa och trognaste vän och ska vara med mig hela livet. Jag ser det som den största investeringen att ge kroppen den hälsosammaste maten jag kan. När jag är medveten om det, kan jag också känna tacksamhet till alla som på olika sätt bidragit till att jag har maten på min tallrik idag, alla som varit med i hela kedjan från att så fröna till den färdiga maten. Jag tror inte på förbud och strikta regler. Det gäller att hitta alternativ som är bättre, som tilltalar alla sinnen, så man känner att man får mer istället för att känna att man måste avstå. Min önskan är att min mat ska väcka den känslan. Varje gång en gäst uttrycker sin förtjusning över att maten var så god och de känner sig behagligt mätta, stärks min övertygelse att den här maten bidrar till ökad livskvalitet. Men det måste också finnas plats för det oväntade, lite bus eller undantag. Det händer att jag äter nåt jag normalt inte vill stoppa i min kropp, för jag längtar efter just det eller för att det inte finns nåt annat att äta just då, och då ser jag till att njuta av det med alla sinnen. 

 
2.jpg

Maten som serveras

Grunden i min matlagning är omsorg, medvetenhet och varsamhet. Jag älskar att ge mina gäster den godaste, vackraste och näringsrikaste mat jag kan laga. Ekologisk, raw och/eller vegan, Ibland kan jag på begäran servera en god lokalproducerad getost som tillbehör eller nyvärpta ägg från grannens vackra höns. Honungen kommer från biodlare i byn, Helst går jag ut i skogen och plockar in av naturens gåvor, som nässlor,  svamp, blåbär, hallon, smultron, lingon...  ut i trädgårdslandet och skördar morötter, rödbetor, skockor, ärter, bönor och kryddörter......plockar frukt direkt från träden...Ren mat, obesprutad och absolut färsk. Sen torkar, fryser, syrar jag så mycket jag kan inför vintern. Det förekommer inte andra mejeriprodukter, vetemjöl eller vitt socker i min matlagning. Det behövs inte eftersom det finns så mycket annat som fungerar lika bra och är så mycket snällare mot våra kroppar.     Jag köper lokalt och serverar mat efter årstid så mycket jag kan, men till exempel nötter, russin, dadlar o bananer är svårare att avstå ifrån. Allt matavfall komposteras och blir fin gödsel till trädgårdslanden.

 
 

Recept

Här kommer jag framöver att lägga upp en del recept på maträtter och kanske mest bakverk som serverats i kapellet.  

 

Sommarcafé

Från midsommarafton och 10 dagar framåt öppnar vi varje år kapellets Rawfoodcafé där vi serverar massor av läckra bakverk tillsammans med hemrörd saft och ekologiskt kaffe att avnjutas i trädgården eller i stora salen ifall sommarsolen inte värmer för dagen. Under resten av året tar vi emot förbokade grupper och ibland finns det kakor i kylen, så välkommen in ifall du har vägarna förbi och är fikasugen.  

Det går alltid bra att beställa tårtor för avhämtning.